H τρομακτική γοητεία του Game of Thrones

“Fear cuts deeper than swords.”
― George R.R. MartinA Game of Thrones

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά το «Game of Thrones», είναι να παγώνει το αίμα των θεατών. Αν και μιλάμε για σειρά φαντασίας τοποθετημένη σε μεσαιωνικό σκηνικό, με βασική κινητήρια δύναμη την πολιτική διαφθορά, δεν είναι λίγες οι φορές που σόκαρε τους θεατές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σοκάρουν οι ταινίες τρόμου: επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των θεατών. Στο GoT κανείς δεν είναι ασφαλής και κάθε πιθανό κακό, πέρα από τα όρια της φαντασίας, μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε – κυρίως στον αγαπημένο σου χαρακτήρα (I’ll always remember you Robb).

Μια σειρά φαντασίας λοιπόν που δεν προβάλλει τον εαυτό της ως σειρά τρόμου και που όμως χρησιμοποιεί με μαεστρία τα τεχνάσματά τους. Το μυστικό είναι απλό: αφήνεις τον χαρακτήρα να εξελιχθεί, να ωριμάσει σαν καλό κρασί, να αγαπηθεί από τον κόσμο και όταν η προσωπική του ιστορία φτάσει στο αποκορύφωμα και την στιγμή που λες ότι «ε δεν γίνεται να πεθάνει τώρα», ε, εκείνη ακριβώς την στιγμή τον σκοτώνεις με τον φρικτότερο πιθανό τρόπο μπροστά στα έντρομα μάτια των θεατών (αχ ρε Robb…). Αυτό το κόλπο λοιπόν καθιστά το GoT με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μια καλοστημένη ιστορία τρόμου, αρκετά πιο εύστοχη από πολλές χολιγουντιανές παραγωγές. Οι ταινίες τρόμου έχουν έναν στόχο: να παραμείνουν οι θεατές τρομαγμένοι ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας. Achievement unlocked.

Πυλώνες των ταινιών τρόμου είναι η βία και η αγωνία, δύο στοιχεία που το GoT προσφέρει με αφθονία. Οι σκηνές των βασανιστηρίων (που συχνά είναι εμπνευσμένες από τη μεσαιωνική ιστορία) εμφανίζονται συχνά χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική χρήση. Το κοινό θέλει να κοιτάξει μακριά, αλλά η νοσηρή περιέργεια κρατά τα μάτια τους κολλημένα στην οθόνη, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ταινίες όπως το «Saw» και το «Παρασκευή 13η» κρατούν το κοινό φοβισμένο και συγχρόνως αφοσιωμένο.

Το «Game of Thrones» μπορεί να μην έχει μια μασκοφόρα φιγούρα να σκοτώνει μέλη από το κύριο cast – με εξαίρεση ίσως το ζομποΜountain, αλλά υπάρχουν αρκετά αναξιόπιστα άτομα στη σειρά που κάνουν τον θεατή να νιώθει τρομερά άβολα. Δεν έχουμε να κάνουμε με μασκοφόρους δολοφόνους, αλλά με κάτι χειρότερο: πολλούς δολοφόνους που κρύβονται κάτω από τη μύτη μας. Μερικές φορές, αυτό αρκεί για να γίνει πιο τρομακτικό από οποιονδήποτε Michael Myers ή Jason Voorhees.

Μπορεί η κύρια ιστορία στο «Game of Thrones» να επικεντρώνεται γύρω από πολιτικές ίντριγκες με τροπές κατά το στυλ των ταινιών τρόμου, αλλά τα subplots της σειράς είναι που κρύβουν την πεμπτουσία του τρόμου. Το «Game of Thrones» έχει υποπληθυσμούς για ζόμπι, μάγισσες και αιρέσεις, στοιχεία που όχι μόνο δεν είναι πρωτότυπα για τον τρόμο, αλλά αντιθέτως, θεωρούνται κλισέ.  Το «Game of Thrones» όμως συχνά αλλάζει τους κανόνες για το τι μπορούν να κάνουν και πώς λειτουργούν αυτά τα στοιχεία, πιάνοντας τον θεατή απροετοίμαστο. Για παράδειγμα, τα «ζόμπι» στο «Game of Thrones» είναι πιο έξυπνα και πολύ πιο απειλητικά από αυτά που βρίσκονται στο «The Walking Dead». Έτσι, τα στοιχεία τρόμου στο «Game of Thrones» δείχνουν πιο απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν στον θεατή μια γερή δόση ανατριχίλας.

Αν και τo «Game of Thrones» δεν κατατάσσεται καθαρόαιμα στην κατηγορία του τρόμου, προσφέρει πολλά στοιχεία του είδους, ώστε να το απολαμβάνουν οι τρομο-οπαδοί. Έχοντας μπολιάσει έξυπνα και υπογείως την αίσθηση του τρόμου, καταφέρνει να ενθουσιάσει και να κερδίσει το απαιτητικό κοινό του είδους.

Nycto’s top 10 των πιο σοκαριστικών στιγμών του GoT

10. Από εδώ ξεκίνησαν όλα…

9. …και από εδώ, κάθε πέρσι και καλύτερα.

8. ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΡΚΣ ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΙΑ (έστω και προσωρινά)

7. Τα όμορφα σπουργίτια, όμορφα καίγονται (bonus points για τους Tyrell)

6.  Σωστά ‘ξηγήθηκε ο Ντοθράκος.

5. Ok, εδώ ίσως να μην σοκαριστήκαμε και τόσο.

4. Ούτε εδώ.

3. Hold the door, Hodor.

2. There’s something in my eye

1. The Lannisters send their regards

Extra δωράκι: στην ιστοσελίδα slate.com μπορείτε να αφήσετε ένα λουλούδι στον τάφο του αγαπημένου σας GoT χαρακτήρα, να θρηνήσετε με την άνεσή σας τον άδικο χαμό του και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για όσα μας περιμένουν στον νέο κύκλο.

Valar Morghulis.

Πηγές:
theodysseyonline.com
horror-movies.ca
www.telegraph.co.uk

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Nyctophilia.gr.

1 thought on “H τρομακτική γοητεία του Game of Thrones

  1. Ballerond says:

    Στις μισές από αυτές τις σκηνές ομολογώ ότι βροντοφώναξα από εκστασιασμό.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *